14 Nisan 2019 Pazar

Kuru Saçlara Bakım

Kuru saçlarınıza bakım yapmak için saç rutininizde bazı ayarlamalar yapmanız gerekecektir. Zeytinyağı ve argan yağı gibi nemlendirici maddeler içeren şampuanları ve saç kremlerini tercih etmek bunların başında gelmektedir. Saçınıza düzenli olarak saç maskeleri ve kalıcı saç kremi uygulayın. Ek olarak, ısı şekillendirme araçlarını ve kimyasal tedavileri kullanımınızı azaltın. Son olarak, omega-3'ler ve B3 ve B5 vitaminleri yönünden zengin gıdalar alımınızı artırarak saçlarınızdaki nemi artırın. Şimdi bu saydıklarımızı nasıl yapacağınızı aşağıda sizlere adım adım aktaracağız. 

Kuru Saçların Nedeni 

Kuru Saçlara Bakım
Kuru saçlar, dokusunu ve parlaklığını korumak için yeterli nemi emmez veya tutmaz, bu nedenle cansız görünebilir ve kırılgan olabilir. Her ne kadar sağlıksız görünse de, çoğu zaman kuru saça neden olan bir sağlık problemi olması muhtemel değildir. Kuru saçlar aşağıdakileri de içeren faktörlerden kaynaklanabilir:

  • beslenme yetersizlikleri
  • aşırı güneşe maruz kalma
  • klorlu su ile temas
  • aşırı saç yıkama
  • tasarım ürünlerinin ve araçlarının kullanımı
  • sert saç ürünlerinin kullanımı

Kuru saçların bazı olası tıbbi nedenleri, anoreksi nervoza , Menkes hastalığı, hipoparatiroidi, hipotiroidi ve diğer hormon anormallikleri olabilir.

Kuru Saç için Sıcak YağTedavisi

Sıcak yağlar kuru saça parlaklık katabilir.  Sıcak yağlar saç derisine masaj yaparak kuru saça nem kazandırmanın yanında canlılık katabilir.  Zeytinyağı kuru saçlar için en popüler ev ilaçlarından biridir. Zeytinyağının yanı sıra, aşağıdakiler de iyi sonuçlarla kullanılabilir:

  • hindistancevizi yağı
  • badem yağı
  • hintyağı
  • jojoba yağı
  • Mısır yağı

Bu yağların tümü E vitamini ve antioksidanlar bakımından zengindir ve dış saç tabakasını veya kütikülün nemli tutulmasına yardımcı olarak hasarı onarır.  Sıcak yağ bakımı için aşağıdaki maddeleri takip ediniz. 

  • Ilık ama kaynamamış yarım bardak yağ hazır edin
  • Saçlara birkaç dakika nazikçe masaj yapın.
  • Saçı ılık bir havluyla örtün.
  • 30−45 dakika veya gece boyunca bekletin.
  • Bu süreden sonra, şampuanlayın ve saçları yıkayın.
  • Bu işlem kuru saça güçlenir ve parlaklık katar.

Kuru Saçlara Evde Bakım


Nemlendirici şampuanları ve saç kremlerini seçin. Zeytin ve argan yağı, gliserin, sorbitol ve shea yağı gibi doğal yağlar içeren şampuanlar ve saç kremleri kullanın. Fitobalm gibi keratin veya bitki bazlı nemlendiriciler içeren şampuanlar ve saç kremleri de süper nemlendiricidir.   Genel olarak, mineral yağ, vazelin, sülfatlar, silikon ve stearil, setil ve setearil alkol gibi alkol içeren ürünlerden uzak durmaya çalışın. Bu maddeler kuruluğu şiddetlendirebilir. 
Günlük saçınızı yıkamaktan kaçının. Saçınızı günlük olarak yıkarsanız, saçınızı yıkama sıklığını yavaş yavaş azaltın. Bir ay boyunca her gün saçınızı yıkayarak başlayın. Bir ay sonra yıkamayı her üç günde bir azaltın. İki ile üç ay sonra saçınızın dokusunda gözle görülür bir fark gözlemlemelisiniz.  
Çeyrek boyutlu bir şampuan kullanın. Uzun veya kalın saçlarınız varsa (veya her ikisi de), miktarı iki katına çıkarın. Çok fazla şampuan kullanmaktan kaçının çünkü saç derinizi ve saçınızı daha da kurutabilir. Ek olarak, şampuanlanırken saçınızın saç derinize yakın kısımlarına odaklanın.  
Günlük saçınızı düzenleyin. Saçınızı şampuanla yıkamanın zamanı gelmese bile, saçınızı ıslatmanız ve günlük saç kremi uygulamanız gerekir. Saçınızın ortasına ve uçlarına odaklanarak, saç kremini uygulayın. Saç kremini beş ile on dakika beklettikten sonra durulayın.   
Saçlarınızı soğuk suyla durulayın. Şampuan ve bakımdan sonra bunu yapın. Soğuk su, saç köklerini kapatarak saçınızın nemi hapsetmesini sağlar  Ek olarak, boyanmış saçlarınız varsa, soğuk suyla durulamak, rengin korunmasına yardımcı olarak görünümünüzü korumak için gereken rötuşları azaltır.  

Kuru Saçlar için Doğal Keratin Maskesi 


Bir yumurta tedavisi  deneyin. Bir kabın içinde kısa saça sahipseniz (uzun saça sahipseniz iki yumurta) bir yumurta çırpın. Bir ile iki çorba kaşığı (15 ila 30 ml) limon suyu ve bir çorba kaşığı (15 ml) zeytinyağı veya badem yağı ekleyin. Malzemeleri bir araya gelinceye kadar karıştırın. Maskeyi saç derinize ve saçınıza hafifçe masaj yaparak uygulayın. Tüm saçlarınızın maske ile kaplı olduğundan emin olun. Maskeyi 15 ile 20 dakika bekletin. Saçınızı durulayın ve soğuk veya soğuk suyla yıkayın. En iyi sonuçları elde etmek için bu maskeyi iki ila dört haftada bir uygulayın. Sıcak veya sıcak suyla durularsanız, yumurta saçınızda yemek yapabilir.  

Kuru Saçlar için Diyet 


  • Bolca su için. Su, kuru saçları nemlendirmeye ve canlandırmaya yardımcı olur. Bu nedenle, her gün yeterli miktarda su aldığınızdan emin olun. Her gün yanınızda bir su şişesi bulundurun ya da arabada bir tane bulundurun. Ortalama olarak, kadınlar 9 bardak (2,2 litre) içmeli ve erkekler günde 13 bardak (3 litre) su içmelidir. 
  • Omega-3 bakımından zengin besinler yiyin. Omega-3 bakımından zengin besinler saç derinizi ve saçınızı nemli tutmaya yardımcı olacak esansiyel yağ asitleri içerir. Bu nedenle, somon, ton balığı, uskumru, sardalya, ringa balığı, istiridye, ceviz, keten tohumu, ıspanak, brüksel lahanası ve pastırmalı yumurta gibi omega-3 bakımından zengin gıdaları tüketmeniz yeterlidir. 
  • B5 ve B3 vitamin alımınızı artırın. B3 Vitamini (niacin) ve B5 (pantotenik asit), kuru saçlara bakarken gerekli olan saçların uzamasını sağlar. B5 vitamini bakımından zengin yiyecekler avokado, yumurta, mantar, karnabahar, mısır, çilek, tatlı patates, ayçiçeği tohumu ve yağlı balıklardır. Tavuk, dana eti, sığır eti   gibi et ürünleri de B5 vitamini bakımından zengindir. B3 vitamini açısından zengin besinler ton balığı, tavuk, hindi, somon, kuzu, sığır, sardalya, yerfıstığı, karides ve kahverengi pirinçtir. 
  • Alternatif olarak, günde 150 mg B3 takviyesi ve 300 mg B5 takviyesi alın.


Aşağıdaki yazılarımız ayrıca saç bakımınıza yardımcı olabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder