18 Ağustos 2017 Cuma

Sedef Hastalığı ve Sedefli Saç Bakımı


Sedef hastalığı hakkında alıntı olarak sunacağımız yazımızda  sizlere saçta sedefe hastalığından , sedef hastalığının kimlerde görüleceğinden , sedef hastalığının bulaşıcı olup olmamasından ve sedef hastalığı belirtilerinden bahsedeceğiz. Ayrıca sedefli saç derisi bakımına ve tedavisine de değineceğiz.  İyi okumalar dileriz. 


Sedef Hastalığı

Sedefli Saç Bakımı
Sedef hastalığı uzuvların fonksiyonlarının noksanlıkları sonucu orya çıkan bir rahatsızlık değildir. Kronik hastalık olma özelliğinden dolayı muayyen dönemlerde belirme niteliği vardır. İnsanların yapısına, genel sağlık durumuna göre hastalığın dağılımı, tekrarlama kabiliyeti ya da yaygınlığı değişmektedir. Bu hastalık bazı durumlarda kendini uzun yıllar göstermeyebilir ancak bu durum sedefin iyileştiği anlamına gelmemeli. Hastalık herhangi bir etkenle bir anda alevlenebilir.
Tıp dilinde "psoriasis" diye adlandırılan sedef, hastalığın bulunduğu yerde kızarıklık, kepeklenme ve kabuklanma şeklinde kendini gösteren, zaman zaman ortaya çıkan cinste bir deri hastalığıdır. Derinin üst tabakasının kalınlaşıp, büyümesiyle sedef renginde kabuklanmalar görülür, zaten bu sedefi renkten dolayı hastalığa sedef denmektedir. Deri 30 günde bir kendisini tazeler, sedefte mekanizma çok hızlanıp bir iki günde bir kendisini yenilemeye başlar bu da deri üstünde ölü hücre tabakasını arttırır. Dolayısıyla sedefli, tabaka açığa çıkar.

Sedefin Belirtileri Nelerdir

Sedef çeşitli belirtiler göstererek açığa çıkan bir hastalıktır. Sedef belirtileri sedef çeşitlerini de belirlemeye yarayan önemli öçlülerden birisidir. Bu yazımda size sedef belirtilerinden bahsedeceğim.
Sedef hastalığının nedenlerine ilişkin birçok varsayım vardır, sedefin tedavisinin hala bilinmemesi, bu kuramları arttırmaktadır. Sonuç itibarıyla tedavi için önce nedenlerinin bilinmesi lazım. Sedefin bir sonucu olarak deri metabolizmasındaki değişimler yani derinin daha fazla dökülmesi hastalığın nedeni olmaktan çok sonucudur.

Sedef hastalarında derininin üst tabakasındaki hücreler yüzey bölgelerine bir ya da iki günde ulaşmaktadır. Bu söylenen çoğumuz için hiçbir şey ifade etmez. Ancak normal bir insanda bu sürecin 20 ila 30 gün arasında yaşandığını söylediğimizde vahamet ortaya çıkmaktadır.

Sedef Hastalığı Belirtileri

Sedefte ilk olarak belirtiler gözükür. Hastalığın en sık rastlanan belirtisi, üzeri sedef rengi pullanma gösteren, deriden kabarık kırmızı plaklardır. Birleşip geniş bir alanı kapsama eğiliminde olan plakların, büyüklükleri de farklılık göstermektedir. Sedef deride kaşıntı ve yanma hissine neden olur.
Sedefli plaklar vücudun her bölgesinde ortaya çıkma potansiyeline sahiptir ancak yineden de en fazla belirdiği bölgelerin sıralanmasında yarar vardır. Bunlar diz ve dirseklerde olmak üzere kol, bacak, gövde ve baş bölgesindir. Sedefin bir başka ilginç özelliği simetrik olmasıdır. Tırnak değişiklikleri olarak da tırnak bölgesinde çukurcuklar, küçük oluklar görülebilir, sedef durumunda tırnakta renk değişikliği ve etten ayrılma görülebilir.
Hastalıkta meydana gelene belirtilerin, derinin ve dokuların hastalık sonrası geçirmiş olduğu değişikliklerin araştırılmasıyla açıklanması önemlidir.

Saçta Sedef Belirtileri

Hastalık ilk olarak saçlı deride ya da kafa derisinde belirir. Bununla birlikte bacaklar, dizler ve dirsekler de hastalığın en sık tutulduğu yerlerdendir. Bunların dışında tüm vücuda yayılma eğilimi de gösterir ve bundan dolayı telaş edilmemelidir. Saç derisinde özellikle ense ve kulak arkası bölgelerinde sedef belirtileri görülmektedir.
Sedefin saçta oluşturduğu lekeler ve deri deformasyonu farklı ebatlarda olabilir. Saçlı deride elin ayası büyüklüğünde olabileceği kadar küçük tanecikler biçiminde de görülebilir. Hastalığın ilk belirdiği bölgeden yayılması olasıdır ve çeşitli sedef lekelerinin birleşmesiyle hastalık tüm vücuda tutunabilir. Sedef genellikle belirtilerini göstererek ilerler, ilk belirtileri kuru ve küçük kızarıklıklar şeklinde olmakla birlikte daha sonra sedefi renkte pullanmalarla devam edilir. Deride ilk belirdiği yerlerden sonra bulunduğu bölgede yayılır.
Saç derisinde sedefin belirtileri, egzamanın bir türü olan seboreik dermatit ile karıştırılabilir, bu tarz durumlarda kalmamak için doktordan yardım alınmalıdır.

Sedef Bulaşıcı mıdır?

Sedef hastalığı bulaşıcı bir özellik taşımaz, bundan dolayı insanların sedef hastalarından çekinmelerine gerek yoktur. Hastalığın ana nedeni kalıtım olmakla birlikte, sıtma için kullanılan bazı ilaçlar, kimyasal ya da fiziksel travmalar, stres hastalığın diğer nedenleridir ve bulaşma bu nedenler arasında değildir.


Sedef Kimde Görülür

Sedef herhangi bir yaşta ortaya çıkabilse de genellikle 15-40 yaş arasında görülen bir hastalıktır.Cinsiyet ayırımı yapmaz, kadın ve erkeklerde görülen bir hastalıktır.
Yukarıda belirttiğimiz şekillerde özelliklerde deri değişiklikleriniz ve kaşıntı şikâyetleriniz varsa hekime başvurmanız gereklidir. Sedef hastasıysanız ve daha önce olmadığı halde eklemlerinizde ağrı, sertlik ya da şekil bozukluğu meydana gelirse yine doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Sedef her ne kadar tedavisi tam olmayan bir hastalık olsa da gerekli bakımlarla şiddeti ve görülme sıklığı azaltılabilir. yaşam kalitesi arttırılabilir.

Sedefli Saç Derisi Bakımı

Sedefin belirdiği bir saçlı deriniz varsa o bölgeyi tahriş etmeyecek, iyice travmaya sebebiyet vermeyecek uygulamalar yapılması yararınızadır. Bu bölgeler için kullanılan çeşitli hijyen ürünleri hastalığın alevlenmesine ve yayılmasına olanak sağlar. Örneğin birçok şampuanın ve diğer temizlik ürünlerinin içinde bulunan SLS (sodium laureth sulfate) ve ALS (amonium laureth sulfate) gibi maddeler yarardan çok zarar getirir. Bu maddeler, sülfatlı ürünler kullanılmamalı, sülfatsız şampuanların tercih edilmesine özen gösterilmelidir.

Çeşitli yağlar ile hastalığa tutulmuş saçlı deriyi iyileştirecek ya da rahatsızlığı en aza indirecek yöntemler kullanılabilir. Bunun için jojoba, hindistan cevizi, shea butter, çörek otu, tespih ağacı yağı ve ardıç katranı yararlı olmaktadır.

Sedefe İyi Gelen Sabunlar

Sedefli saç bakımında dikkat etmeniz gereken bir diğer husus sedefe iyi geldiği iddia edilen sabunlardır, hiç bir sabunun sedefe iyi gelmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bazı sabun üreticileri ne hikmetse hemen hemen her sabuna sedefe iyi gelir diye yazarlar, ama sedefin yapısını bilen bir insan için bu iddia gülünüp geçilebilecek bir şeydir. Sabunlar yoğun tahriş edici maddelerdir ve sedefe iyi gelmezler. Yani sedef için sabunlardan medet ummak oldukça saçmalıktır.
Sedef için deriyi tahriş etmeden bakım önemlidir. Yeteri kadar güneşlenmek iyi gelir. Sedefli saç derisini yazın kapamadan güneşlenmek, denize girmek sedefe iyi gelir.

Kortizon ve Sedef Tedavisi


Saçlı deride belirmiş olan sedefin tedavisi lokal tatbiklerle yapılmaya çalışılır. Tatbik edilecek olan ilaçlar genellikle kortizon ihtiva eden krem veya solusyonlardır. Kortizonu içinde bulunduran malzemeler kaşıntıya, döküntüye ve pullanmaya iyi gelecektir ancak hastalığın ortadan kaldırılmasında yeterli niteliği sahip değildir.

Ayrıca kortizonun yan etkileri  olduğu da göz önünde bulundurulmalı ve sürekli kullanımında bu etkilerin çıkmasının riski fazlalaşacaktır. Bundan dolayı kortizonun yarattığı sıkıntıları ortaya çıkarmayacak olan fito sterol ismindeki bitkisel içerikteki kortizonların kullanımı tercih edilebilir.

Yazımızın sonuna gelirken saçta sedef hastalığında hastalığı durdurması ve çoğu durumda tek başına uygulamalarda bile etkili olan sedef kürü bakımının yapılan araştırmalarda en etkili sonucu verdiğini hatırlatarak, sıradaki makalemizinde dikkate değer olduğunu vurgulamak isteriz.


Yukarıdaki alıntıda sedef hastalığı ile ilgili yeterli bilgi bulunmaktadır. Bu konu hakkında gayet detaylı bilgiler veren ''http://sacsedef.blogspot.com '' adresine teşekkür ederiz. 


Saç Dökülmesi yazımıza da bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder