18 Ağustos 2017 Cuma

Saç Bakım Ürünleri ve Saç Kozmetikleri


Sağlıklı saçlarda ilk koşullardan biri de sizi sunulan saç bakım ürünlerinin seçimidir. Doğru ürünü seçmeniz saç sağlığı açısından önemli olduğu kadar saçlarınızın parlak ve canlı görünmesi açısından da önemlidir. Bundan kaynaklı sizlere çok köpüren şampuanlar hakkında , SLS'nin zararları hakkında, saç bakımında kullanılan sabunlar hakkında, saçları sürekli toplamanız hakkında , tarak ve saç fırçası kullanımı hakkında , saç kozmetikleri ,saç kürleri ve saç boyaları hakkında bilgiler vereceğiz. Bilgilerimizin saç bakımınızda yararlı olması dileğiyle iyi okumalar dileriz.  

Saç Bakım Ürünleri ve Saç Kozmetikleri

Saç Bakımında Tercih Edilmesi Gereken Ürünler



Sağlıklı saçlara sahip olmak için şampuan, sabun, saç fırçası, toka gibi ürünlerin seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili bilgiler derledik. Bu saç bakımı ürünlerinin en doğrusunun seçimi ve kullanımı son derece önemlidir. Öncelikle şampuan seçiminden başlayarak , diğer ürünler hakkında ve içerikleri hakkında bilgiler vereceğiz. 

Şampuan Seçimi 

Şampuanın köpürme miktarı içinde kullanılan köpürtücü maddelere ve kullanılan suyun sıcaklığına bağlıdır.   Köpürtücü madde olan SLS ve türevleri (sodium laureth sulfate, ammonium laureth sulfate, sodium lauryl ether sulfate) en kalabalık ailelerden birisidir. Bu ailenin en rütbeli elemanı olan ve ayrıca aileye ismini veren sodyum lauryl sülfat'ın, şöhretini kanserojen olabilme özelliğini gizli tutmak gibi birtakım gayrimeşru yollarda kullandığı öne sürülüyor.


SLS' nin avantajları şu şekilde özetlenebilir;

  • Köpük miktarını artırır, 
  • Emülsiyon özelliği nedeniyle fazla yağ ve kiri saç ve deriden uzaklaştırır, 
  • Üretimi gayet ucuzdur. 
SLS' nin Zararları;

  • Çocuklarda göz gelişimini engeller, 
  • Derinin zarar görmesine yol açar, 
  • Kök hücrelerine zarar vererek saç dökülmesine sebebiyet verir. 
  • Kalp ve ciğer gibi organlara kadar girerek iltihaplara yol açar. 


SLS' nin etkilerini göz önünde bulundurduğumuzda az köpüren şampuanlar daha zararsız diyebiliriz.
Su ne kadar sert ve kireçliyse, o kadar fazla şampuan kullanmak gerekir.Köpüren şampuanın çok fazla temizlediği anlamına gelmez.Ayrıca şampuan işlemini uyguladıktan sonra,saçın çok iyi durulanması gerekir.  Krem işlemini uygularken,kullandığımız saç kremi herhangi bir bakım özelliği taşımıyorsa saç derisine temas etmeyecek şekilde sadece uç kısımlara uygulanabilir.


Saç Bakımın Sabun Kullanımı



Saçı yıkarken kesinlikle sabun kullanılmamalıdır. Çünkü sabun saç tellerinin kurumasına ve üstündeki küçük canlı hücrelerin ayrılmasına neden olur.Saç derisinin asit seviyesi ciltten daha fazla asit içerir.Bu nedenle bazik özellikli sabun saç için kesinlikle tavsiye edilmez.

Saçlara Şekil Verirken Dikkat ! 

Bayanlar saçlarını neden toplarlar biliyor musunuz? Çünkü artık saçın yıkanma zamanı gelmiştir.Bu durum saça çok zarar verir. Özellikle sıkı tokalarla toplamak, saç teli hücrelerinin sıkışmasına yol açar ve saçlar kırılır.


Bayanlar saçlarını çok gergin bir şekilde topluyorsa belli bir zaman sonra alında ve şakaklarda saç dökülmesi sorunuyla karşılaşabilirler. Saçları genelde toplamak yerine,açık bırakarak saç telleri hücreleri ve deri hücrelerinin hava almasını sağlamak gerekir.

Saç Kozmetikleri  

Düzenli saç bakımında temizliğin yanı sıra bakım ile ilgili kozmetik ürünlerin bilinçli kullanılması, oluşabilecek hasarların azaltılmasına ve saçın iyi bir durumda muhafaza edilmesine yardımcı olacaktır. İlgili ürünler baş derisini, saçı veya saç şeklini korumaya yönelik olabilirler. Bu ürünlerden beklenilen etkiler; temizlik, bakım, şeklin değiştirilmesi veya korunması ve saç renginin güzelleştirilmesi şeklinde sıralanabilir. Sağlıklı görünümünü ve doğal dengesini korumak için mutlaka düzenli bir bakıma ihtiyacı olan saçlarımız için yapacağımız en doğru şey, saçın yaşam kaynağı olan saç derisinin de sağlıklı olması gerektiğini unutmamak ve kullanımı kolay, bileşimlerinde nitelikli ham maddelerin yer aldığı kaliteli ve saç yapısına uygun ürünleri kullanmaktır.

Şampuanlar

Şampuanların kullanım amacı kirliliğin (sebum, ter, kepek, çevresel koşullardan ileri gelen kirlilik, saç kozmetiklerinden kalan artıklar) saça ve saçlı deriye zarar vermeden uzaklaştırılmasıdır. Şampuanların temel maddesini anyonik, katyonik, amfoterik veya noniyonik yüzey etken maddeler oluşturur. Yapılarında yüzey etken maddelerin yanında, kıvam verici maddeler, köpük stabilizatörleri, aktif maddeler, opaklaştırıcı maddeler, koruyucular, renk ve koku maddeleri yer alır.
Şampunlar pek çok isim ve içerikle satılan ürünlerdir. Genelde içerisine konan bitki özleriyle bitkisel vb. adlarla satılmaya çalışılsa da şampuanların çoğu bitkisel değildir. Bitkisel, doğal veya organik şampuanların SLS (sodium lauret sulfate), ALS (amonyum laurly sulfate), Sodium lauly sulfo acetate, gibi sülfat, sulfo, sulfosinat, gibi isimleri içermemesi gerekiyor. İyi bir şampuan sülfat ve tuz içermeyen şampuandır.

Yıkama Sonrası Kullanılan Saç Bakım Ürünleri

Yıkama sonrasında kullanılan saç bakım ürünleri ise, geniş bir yelpazeye yayılmış olarak, her saç tipine yönelik hazırlanmaktadır. Yıkama sonrasında kullanılan saç bakım ürünleri saç ve saçlı deriyi etkileyerek, saçı besleyen, dökülmesini önleyen ve saçların sağlıklı büyümesini sağlayan ürünlerdir. Kozmetik açıdan en yaygın görülen yağlanma, kepek ve saç dökülmesi problemlerine karşı ve saçtaki tahribatların giderilmesine yönelik hazırlanmaktadırlar. Bunlar saç açıcı spreyler vb içerirler, saç açıcı spreyler genellikle slikon yani dimethicone içerirler ve bu yüzden saç derinize değdirmemeye özen gösterin, çünkü orta vadede saç dökülmesi yapabilirler. Bu saç açıcılar vb maddeler saçınızı anlık olarak yumuşatsalarda sonrasında ağırlaştırırlar ve hacimsiz yaparlar. Esasen dimethicone yani sililkon türevi içeren saç bakım ürünleri kullanmamak her zaman yararınızadır.

Durulanmayan Bakım Ürünleri

Yıkama sonrasında temiz saça uygulanan ve saçtan durulanmayan bu ürünler çoğunlukla sıvı veya karışım (emülsiyon) şeklinde losyon ve kremlerdir. Kuaför işlemleri, güneş ışınları gibi etkenlerle zarar görmüş saçların ve saç derisinin bakımında veya kepeğe karşı ya da yağlı saçların bakımında kullanılırlar. Saçı derinlemesine nemlendirmeleri, saç derisinde kan dolaşımını hızlandırmaları ve saç derisindeki bakteri, maya ve mantarları azaltıcı etkilerle üretilirler. Kullanım amaçları, yıkama sonrası saçların şekil almasını kolaylaştırmak ve verilen şeklin korunmasına yardımcı olmak, ıslak ve kuru haldeki saçın taranabilirliğinin artmasını sağlamak, saçtaki elektiriği azaltarak uçuşmasını en aza indirgemek, saça parlaklık vermek, saç derisinde kan dolaşımını arttırmak, saçı zararlı mikroorganizmalardan korumak şeklinde sıralanabilir. Saç derisi ile ilgili problemlerde (kepeklenme, fazla yağlanma) gibi amaçlarla üretilen bakım ürünleri saçlardan ziyade  saç derisine sürülmelidir. Temizlik amacıyla kullanılan ürünlerden daha uzun süreli olarak saç derisi ve saç üzerinde bekletilirlerse etkileri daha da artmaktadır. Genelde serum şeklinde üretilen ürünlerdir.

Saç Bakım Kürleri

İleri derecede tahrip olmuş saç ve saç gövdesi için hazırlanan ürünlerdir. Belli aralıklarla ve yıkama sonrasında uygulanır, uygulamanın ardından durulanmayarak, saçta bırakılırlar. Saç uzadıkça, saç uçlarındeki  kütikül pulları kalkmaya ve kırılmaya başladığından saçın ana yapısı kütikül tabakasında bozulmalar meydana gelir. Saç bakımı için hazırlanan bu maddeler saçın yıpranmış, kırılmış kısımlarına nüfuz ederek etkili olur, saçları dış etkilerden korur, dolgunluk ve hacim verir, saçı elastik hale getirip çekme kuvvetini arttırır ve doğal ipeksi görünüm kazandırırlar. Saç kürlerinin en önemli yapı taşları katyonaktif maddelerdir. Bu kürlerde kullanınlabilecek ana maddeler gliserin, keratin, sorbitol, laktik asit, b5 vitamini, proteinler, bitki ekstreleride bu ürünlerde yer alan aktif maddelerdir.

Saç Tonikleri

Saç tonikleri genellikle saç büyümesini hızlandırmak ya da en azından dökülmesini engellemek amacı ile kullanılmaktadır. Günümüzde ise özellikle kepeğe karşı veya genel bakım amacı ile kullanımları ön plandadır. Saç tonikleri özellikle saç derisinde şebeke suyunnun zararlı etkiklerini bertaraf edici özellikleri bilinen maddelerdir.

Durulanan Bakım Ürünleri

Günümüzde, çabuk kürler (durulama kürleri) çok kullanılan ürünlerdir. Her yıkama sonrası kullanılan bu ürünler, genellikle 5-30 dakika arası saçta bekletilirler. Saçı ince bir tabaka halinde kaplayarak bakım yapmanın yanında, saçın şekil almasını da kolaylaştırırlar. Formülleri saç kürlerinin formülleri gibidir daha az yağlı kısım içerirler.Saç kremleri bu gurubun en çok kullanılan ürünleridir.

Saç Şekillendiriciler

Saç şeklini korumak amacıyla kullanılan ürünler; jel, sprey veya köpük şeklinde hazırlanabilir. Temel formüllerinde, distile su, alkol, polimerler, yumuşatıcı maddeler, etken maddeler, koruyucu, renk ve koku maddeleri yer alır. Saçlara ve saç derisine zarar verici etkileri bulunan ürünlerdir oldukça az kullanmak gerekir.

Saç Boyaları

Saç boyaları; saçın rengini değiştirmek veya beyaz saça istenilen rengi vermek amacı ile kullanılır, geçici, yarı sabit ve sabit olabilirler. Geçici boyalar yıkama ile saçtan çıkabilen boyalardır. Yarı sabit boyalar zamanla, yıkama etkisiyle saçtan çıkar. Sabit boyalar ise yıkama ile çıkmaz, saçta kalırlar. saç boyayken oksidasyon kremlerine ve saç açıcılara dikkat etmekte fayda vardır. Saçınıza zararlı olan boya değil bu boyalarla birlikte kullanılan açıcılar ve oksitlerdir.

Saça uygulanan kozmetik ürünler aslında birden fazla amaca yönelik kullanım için üretilirler. Örneğin, şampuanlar, formüllerinde yer alan renk koruyucu, nemlendirici, hacim verici maddeler ve vitaminler gibi çeşitli ilavelerle, temel etkileri olan temizliğin yanı sıra, bakım yapma özelliği de taşımaktadır. Fakat bunlar daha çok pazarlama hileleridir. Amaca yönelik saç kozmetikleri kullanmaya özen gösterin. Yani bir şampuan saçınızda bir dakika durarak mucizevi etkiler gösteremez. hiç bir şampuan saç dökülmesini önlemeyeceği gibi hiç bir şampuan saç uzatmaz veya saç kırıklarını onarmaz.
Kaynak:  http://www.kadininyeri.org/2014/09/sac-kozmetikleri-nelerdir.html



Saçlar Hakkında En Sık Sorulan Sorular yazımıza da bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder