18 Ağustos 2017 Cuma

Saç Bakım Yağları

Bu yazımızda sizlere doğal saç bakım yağlarından , ve saç bakımında kullanılan bitkisel yağlardan bahseden bir alıntı sunacağız. Argan yağı, jajoba yağı, badem yağı, hindistan cevizi yağı ve shea butter yağının faydalarından ve kullanımından detaylı bir şekilde bahseden bu yazı bizim kadar umarım sizin de işinize yarar. İyi okumalar dileriz. 
Doğal Saç Bakım Yağları

Doğal Saç Bakım Yağları

Gündelik koşturmaca içerisinde özellikle saçlarımızın ne kadar yıprandığından şikayet ederiz çoğu zaman. Havadaki azot miktarında tutunda şehir şebekele sularında, makinalarımızı kaplayan kirci saçlarımıza neler yaptığını bir kez bile aklımızdan geçirmeyiz. Heleki stere bağlı yaşanan saç dökülmelerinden bahsetmiyorum bile.

Oysa bir çok kaynaktan erişebileceğimiz saç maskelerinden tutunda, saç bakım yağlarının kullnımına kadar bir çok tarif mevcutken , bir dizi bahaneyle hem saçlarımınızın bakımına özen göstermesske hemde yaşattığı strese bağlı psikolojik sorunlar bile yaşarız.Ancak hiç bir katkı kullanmadan sadece doğal yağlarla bakım uygulaması yapabilmek hiçte zor değil. Hindistan cevizi yağı, Argan yağı ve Jojoba yağı gibi yağların saf formunu bu tip bakımlar için kullanabileceğiniz gibi özellikle E vitamini ile karıştırarakta güç bir saç kürü elde edebilirsiniz.

Argan Yağı 


Argania spinosa ağacının meyvelerinin çekirdeğinden çıkarılan yemişten elde edilen argan yağı, oldukça özel ve değerli bir yağdır. Argan yağının en önemli özelliği cilt tarafından hızla emilmesi ve nemlendirmesidir. Cilt bakımında bilinen en etkili yağlardan birisidir.

Jojoba Yağı

Jojoba yağının insan cildine olan mükemmel uyumu sayesinde uzun yıllardır insanlar bu yağdan faydalanmaktadır Özellikle iyi bir cilt bakım yağıdır. Gerek hafif yapısı gerekse besleyici özellikleri sayesinde cildin nem kaybını azaltır. Cilt nemlendirme amaçlı kullanımda macadamia yağı ile karıştırılabileceği gibi saf kullanılabilir. Ayrıca iyi bir makyaj temizleme yağıdır.

Saç ve tırnaklar için oldukça besleyici ve koruyucu olan jojoba yağı. Saçları ve tırnakları besler. Saç bakımında, Hindistan cevizi yağı ile karıştırılarak faydalanılabilir.


Pirinç Kepeği Yağı

Rice bran oil olarak da bilinen pirinç kepeği yağı yoğun fitoserol ve tokaferol (e vitamini) kaynağıdır. Antioksidan yağlar içerisinde en zengin yağlardan birisidir. Anti-aging özellikleri tüm dünya kadınları tarafından bilinmektedir. Ayrıca squalene açısından oldukça zengindir. Cildin kalojen üretimini artıran bu yağı pürüzsüz yüzleriyle ün salmış Japon kadınları, ciltlerindeki kalojen üretimini arttırmak, cilt rengini açmak (çeşitli kaynaklarda oryzanol melanin pigmentasyonu ilerlemesini engellediği, yani lekeleri engellediği bildirilmiştir), kırışıklıkları gidermek için yüzyıllardır kullanmaktalar.

Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi (Cocos nucifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından tropik bölgelerde yetişen meyvesi yenen bir palmiye türüdür. Hindistan cevizi 6-12 yaşları arası meyve vermeye başlar. 50 yıl kadar ürün verir. Ağacı 100 yıla kadar yaşar. Genellikle kurulmuş meyvesi toz hâlinde satılır, sert kabuğunun altında hindistan cevizi sütü denen yoğun sıvı bulunur.

Tropikal bölgelerde meyvesi için yetiştirilir. Meyvesinden hindistan cevizi lifi elde edilir. Ayrıca beyaz tanecikler halinde kek ve pastayı süslemek ve tat katmak amacıyla da kullanılmaktadır. Boyu 20 metreyi aşan Hindistan cevizi ağacından toplanan özsuyu tropikal bölgelerde mayalanarak palmiye şarabı üretiminde kullanılır. Meyvesinden elde edilen bir sıvı tıpta kullanılmaktadır.

Hindistan cevizi çok besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir. Yüksek oranda fakat kolayca sindirilebilen yağ içerir. Vücut bu yağdan diğer yağlara nazaran daha kolay yararlanır.

Shea Butter Yağı


Shea Butter (karite yağı) Karite (shea) ağacının meyvesinden elde edilen katı formda bir yağdır. Karite ağacı, tropikal Afrika ağacıdır 12,5 ile 25 metre uzayabilen bu ağaç ceviz büyüklüğünde meyveler verir. Ağacın meyve vermesi için 25 yıl gerekmektedir. Ortalama 250 sene ömrü olan bu ağaçlar genellikle kendiliğinden büyürler.

Özellikle Burkina Faso ve Gana’da kadınlar tarafından toplanarak işlenen Karite meyvesinin hasatı yapıldıktan sonra yemişleri kurutulur, bu yemişler ince bir macun haline getirmek için öğütüldükten sonra elde edilen macun Karite Yağı (shea yağı) haline gelir.

Shea yağı yumuşakcık, elastik bir cilt görünümü sağlar. Ciltte koruyucu bir tabaka oluşturarak cildin nem dengesini sağlar. Shea butter yani karite yağı cilt tarafından çok hızlı emilir. Shea ultra viyole ışınlara karşı doğal bir güneş koruyucudur spf 3 civarında bir koruma sağlar.

Kaynak: sacicin.blogspot.com


Saç için Bitkisel Yağlar yazımıza da bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder