20 Ekim 2013 Pazar

Saç Dökülmesini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?


Saç dökülme sorunlarını anlattığımız bu yazımızda sizlere; saç dökülmesini, saç dökülmesinin nedenleri , saç dökülmesi önlemek neler yapılabilir, saç dökülmesini önlemek için yapmanız gerekenler hakkında bir yazı hazırladık. İyi okumalar dileriz. 


Saç Dökülmesi 

Saç Dökülmesini Önlemek

Saç dökülmesi çok yaygın bir durumdur ve çoğu insanı hayatlarında bu durumu yaşar. Saç telinin kırılmasından kaynaklanan saç dökülmesi , azalan saç büyümesi nedeniyle saç dökülmesinden farklıdır . Androjenik saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülür, ancak erkeklerde daha fazla görülmektedir. Tiroid hastalığı , anemi , protein eksikliği, kemoterapi ve düşük vitamin düzeyleri saç dökülmesine neden olabilir. Alopesi areata , cildin lokalize bölgelerinde kıl foliküllerinin otoimmün imhasıyla oluşan bir saç dökülmesi şeklidir. Saç dökülmesinin önlenmesi iyi saç hijyeni, düzenli şampuanlama ve iyi beslenmeyi içerir .
Saç dökülmesi için tıbbi sağlık taraması, tam kan sayımı ( CBC ), demir seviyesi, B vitamini, tiroid fonksiyon testleri (TFT) ve saç  derisinin biyopsisi gibi kan testlerini içerebilir . İnsanlar tipik olarak günde yaklaşık 100 saç  teli kaybeder. Bu genellikle saç derisinin belirgin şekilde incelmesine neden olmaz çünkü yeni saçlar aynı zamanda büyür.  

Saç Dökülmesi Nedenleri


Saç dökülmesi tipik olarak aşağıdaki faktörlerden bir veya daha fazlası ile ilgilidir:

  • Aile geçmişi ve kalıtım saç dökülmesinin en yaygın nedenidir. Erkek tipi kellik veya kadın tipi kellik denilen kalıtsal bir durumdur. Genellikle yaşlanmayla ve öngörülebilir şekillerde yavaş yavaş ortaya çıkar. 
  • Hormonal değişiklikler ve medikal durumlar; hamilelik, doğum, menopoz ve tiroid problemlerine bağlı hormonal değişiklikler dahil olmak üzere çeşitli koşullar kalıcı veya geçici saç dökülmesine  neden olabilir. Medikal durumlar arasında saç dökülmesine neden olan  saçkıran gibi saç derisi enfeksiyonları ve trichotillomania adı verilen saç çeken bir bozukluk olan alopesi areata  yer alır.
  • İlaçlar ve takviyeleri saç dökülmesi ile ilişkilidir. Kanser, artrit, depresyon, kalp sorunları, gut ve yüksek tansiyon için kullanılan  ilaçların yan etkisi saç dökülmesi olabilir.
  • Çok stresli bir olay saç dökülmesi nedeni olabilir. Birçok insan, fiziksel veya duygusal bir stres sonrası birkaç ay   genel bir saç incelme deneyimi yaşar. Bu tip saç dökülmesi geçicidir.
  • Bazı saç modelleri ve tedavileri ; saç telleri gibi aşırı saç şekillendirme saçlara zarar vererek dökülmesine neden olabilmektedir. 

Saç Dökülmesini Önleme 



Saç dökülmesinin nedenleri sayısızdır ve bu nedenle sorunun kökenine ulaşmak çok önemlidir. Sorunla başa çıkmanın en iyi yolu, başlamak için doğru tanıyı almak olacaktır. Bu, incelmenin en belirgin olduğu bölgeleri bularak ve tarama veya şampuan ile yıkama yaptığınız zaman ne kadar saç kaybettiğinizi izleyerek daha kolay yapılabilir. Saç dökülmesine neden olan altta yatan tıbbi sorunlarınız olup olmadığını öğrenmek için bir doktora danışın.
  • Saç dökülme ile uğraşırken saçlarınızı taramak bir kabus olabilir. Bundan kaynaklı sorunu çözmek için tahta   diş tarağı kullanın. Bu, kırılmayı ve saç dökülmesini azaltacaktır.  
  • Saçınızı bir havlu ile ovalamak, onu kurutmanın en hızlı yolu gibi gözükürken, saçınıza yapabileceğiniz en kötü şeydir. Saçınızı bir havlu ile kuvvetli bir şekilde kurutmak saçın kırılmasına, çatlamasına ve çekilmesine neden olur. Bunun yerine, saçınızdaki aşırı nemi havlu ile hafifçe sıkın ve ardından doğal olarak kurumasını bekleyin. 
  • Saç derisini ve saçınızın zarar görmesine neden olan sert kimyasallar ;  sülfat, silikon ve paraben içermeyen şampuanlara tercih edin. Kimyasal hasarı kontrol etmek kesinlikle saç dökülmesini önlemek için uygun bir yoldur.  
  • Tüm biriken toz, kir, yağ ve bakteri birikintilerini temizlemek için saçlarınızı en az üç kez  nazik bir saç temizleyici veya şampuanla yıkayın . Saçların tıkanmış foliküllerden düşmesini önlemek için her zaman temiz tutun.  Aşırı yıkama, saçınızın sağlıklı saç büyümesi için gerekli olan doğal yağların saç derisini ve saçını açacaktır. Bundan kaynaklı saçları temizlerken abartmayın.  
  • Saç dökülmesine yol açabileceğinden saçınızı sık kimyasal işlemlere, aşırı fön uygulamalarına, ütülemeye ve renklendirmeye maruz bırakmayın. Saçınızı renklendirirseniz ve saç dökülme sorunlarıyla karşılaşırsanız saçınıza daha fazla kimyasal madde koymadan önce kısa bir ara vermeniz iyi olur. 
  • Saç dökülmesi için ilaçlar ararken mutfağınızdaki malzemeler çok yardımcı olabilir. Hindistan cevizi yağı, soğan, zencefil, vb. gibi malzemeler saç büyümesini teşvik eden harika özelliklere sahiptir . 
  • Kepek veya yağlı / kuru bir kafa derisi gibi sorunlarınız varsa, bu sorunları derhal çözmeniz gerekir. Saç derisi sağlığı, sağlıklı saç büyümesi sağlamak ve saç dökülmesinden kaçınmak için hayati önem taşır.  
  • Piyasada saçları kalınlaştırmaya ve saç dökülmesini engelleyen birçok saç dökülmesini engelleyen takviye  vardır. Bazı vitamin takviyeleri bile saçlarınızın sağlığını ve hacmini iyileştirmede uzun bir yol kat eder. Bundan kaynaklı doktorunuza danışarak takviye alabilirsiniz. 

Yukarıdaki öneriler muhakkak sınırlı kalacaktır. Fakat en yaygın nedenler ve saç dökülmesini önleme de kullanılan yöntemler arasında en iyilerini seçmeye çalıştık. Umarım sağlıklı saçlar okurlarına yararlı olmuşuzdur.  Aşağıda farklı saç sorunlarına karşı farklı bir yazı sunduk.

Sedef Hastalığı ve Sedefli Saç Bakımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder