18 Ağustos 2017 Cuma

Saç Dökülmesi

Genelde estetik bir sorun olan saç dökülmesinin bir çok nedeni bulunmaktadır. Saç dökülmesi nedenleri arasında genetik ve  kemoterapi gibi uç sebeplerde bulunmaktadır. Bundan kaynaklı saç dökülme nedenlerini bilmek oldukça önemlidir çünkü saç dökülmesine neyin iyi geleceğini bilinmesi gerekmektedir. Böylelikle saç bakımını nasıl yapacağınızı ve saç maskesini nasıl kullanacağınızı bilirsiniz. Biz sizlere bu yazıda bu konular ile ilgili bazı önerilerde bulunacağız. Yazımızın yararlı olması dileğiyle iyi okumalar dileriz.  

Saç Dökülmesi


Saç Dökülmesi
Saç dökülmesi nedenleri  farklı olabilir, bundan kaynaklı nedeni bulmak önemlidir. Günde normal saç dökülmesi 60-80 saç teli arasında  olabilmektedir. Sarışın olan insanlarda saç yapısı daha zayıf olduğu için bu sayı 100-150 arasında olabilmektedir. Ayda ortalama  yüzde 9 oranında olan saç dökülmesi sıkıntılı bir süreç olarak görülmemektedir. Fakat bundan daha fazla saç dökülmesi sıkıntılı bir süreç olarak gösterilir. Kemoterapi ve genetik kellik gibi durumlarda yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Diğer saç dökülme nedenlerine müdahale edilebilir. Diğer yandan ; saç dökülmesi kadınlar tarafından bazen saç kırıklıkları ile beraber gelir .  dökülen saçlara bakılıp bunun fark edilmesi saçların doğru onarılması açısından önemlidir. 





Saç Dökülmesi Nedenleri



  • Gebelik ve doğum sonrası dönemde hem değişen hormonlar hem de   besin, vitamin  ,  mineral eksiklikleri  saç dökülmesine neden olabilmektedir. 
  • Genetik ve kalıtsal sebepler; aile öyküsünde bulunan saç dökülme durumları kellik durumuna yol açabilmektedir. 
  • Stres ve  depresyon gibi psikolojik sorunlar saç dökülmesine neden olabilmektedir. 
  • Doğru olmayan ve dengesiz beslenen insanlarda vitamin, mineral eksikliğinden kaynaklı saç dökülme sorunu yaşanabilmektedir. 
  • Bazı saç dersi hastalıkları- egzama, sedef- saç dökülmesi sorununa yol açabilmektedir. 





Saç Dökülmesi Ne İyi Gelir?


Saç dökülmesini nedenine uygun tedavi etmeniz gerekmektedir.  Kellik gibi durumlarda saç nakli ve saç ektirmesi gibi işlemler yapmanız gerekir.  Veya saç derisi sorunlarınız varsa tedavi şattır.

Eğer saç dökülme nedeni vitamin ve mineraller eksikliğinden kaynaklı ise beslenmenizi düzeltebilirsiniz.

Gebelik döneminde saç dökülme sorunu yaşamamak için beslenmenize ayrı bir önem vermelisiniz. Zaten gebelik döneminde sizin ve bebeğin sağlığı açısından da bu gereklidir.

Stres gibi sorunlarınız varsa fiziksel tedeaviden çok psikolojik bir tedavi tercihiniz olabilmektedir.

Saç Bakımı Nasıl Yapılır


İnce, donuk, kırılgan  saçlar fazla yıkanmalıdır ve saçlar için özel nemlendiriciler , doğal yağlar kullanılmalıdır.Çok yıkamak bu tür saçlara kuruluk meydana getirebilir ve zarar verebilir.  Ayrıca bu tür saçları Güneşin UV ışınlarından ve rüzgarlı havalardan korumak gerekmektedir. 

Kuru saçlarınız için aşağıdaki önerileri takip edebilirsiniz ; 


  • 2 çorba kaşığı nane, kaynar bir bardak su içerisine atılır ve 30 dakika bekletilir.  İçerisine bir miktar zeytin yağı eklenerek saçlardaki kepek sorununa ve saç yağlanmasına çözüm üretilebilir. 
Yağlı saçlar için ise saçlarınızı düzenli yıkamalı ve  saç yağ dengesini sağlamak adına elma sirkesi kullanmalısınız. Anti-septik özellik ile saçlarınız korur ve fazla yağdan kaynaklı oluşacak kirlerin önüne geçer. 




Saç Maskesi


  • 1-2 yumurta sarısı ( saçın uzunluğuna bağlı olarak 2 adet)
  • hint yağı ( bir çorba kaşığı)

Malzemeler  karıştırılır. .  Kuru saçlar için 20 gram hint yağı kullanılmalıdır. Ardından saçlara sürülür ve yarım saat bekletildikten sonra yıkanır. Saçlara yumurta sayesinde protein sağlamış, hint yağı sayesinde nemlendirmiş olursunuz. 


  • Taze doğranmış dulavratotu köklerinin 75 gr 
  • badem 200 g

Bunları bir kabın içine atmanız ve ısıtmanız gerekmektedir. . Sonra sık sık karıştırarak, 15 dakika kısık ateşte pişirin. Saçları yıkamadan 1 saat önce ılıyınca tabi bu karışımı saçlarınıza sürün ve ardından yıkanın. 

Ayrıca yukarıdaki yağlar yerine zeytin yağı da evlerde en çok bulunan bir doğal yağ olduğu için kullanılabilinir. Zeytin yağı saçlar için  E vitamini kaynağı, antitoksidan ve kepek karşıtıdır.


Saç Dökülmesini Önlemek İçin Neler Yapılabilir? yazımıza da bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder